16 Kasım 2014 Pazar

Pazar, Kasım 16, 2014 - No comments

İçecek Ismarlama Şekillerine Göre Müşteri Türleri

Bir müşterinizi ziyaret ettiniz. "Merhaba, nasılsınız, iyiyiz" faslından sonra içeceklerin söylenmesine sıra geldi. İşte Kilo ile IT Satılır'dan büyük hizmet. İşte içecek ısmarlama tiplerine göre müşteri türleri potpurisi.

Ne içersiniz?
Dadaist müşteri tipi. Bilinemezci. Hiç ipucu yok. (Bir iki çeşit bari saysaydın iyiydi) Toplantı odaları büyük ve şık. Türk kahvesi içiliyor olabilir. Acaba bütçeleri var mı? Riske girmeyelim  (ee çay alayım ben)

Ne içersin, çay iç bişey iç.
Samimi biriyim ama ne bütçem ne de yetkim var. Beklentini  baştan düşük tut. Şirket  besin zincirinde epey aşağıdayım. Nescafe, türk kahvesi  falan deyip de içeride kriz yaratma.(Çay olur ya) Hem o anlattığın ürünü de biliyorum nefesini yorma hiç. Bir ihtiyaç olursa ben seni ararım zaten (aramadı)

Çay söyleyeyim mi?
Açık ve net iletişim. Ne istediğimi biliyorum, dinle yeter. (çay içeriz tabi)

Ne icersiniz, sıcak, soğuk?
İpuçlarını vereceğim mesajları iyi dinle. Herkese gülümseriz ama politik davranırız. Alıp almayacağımızı direkt söylemeyiz, sonuna kadar zorlarız ama ipuçlarını takip edersen alıp almayacağımızı  anlarsın. (ee çay alayım ben. Hayır soğuk ne söyleyeceğim zaten, çay bahçesine giden çocuk gibi kola mı söyleyeyim, Üç günlük yoldan gelmiş atlı gibi köpüklü ayran mı söyleyeyim, çay tabi ki)

<jilet gibi bir garson> Ne içersiniz efendim  Çay, Türk kahvesi ,  Latte, Espresso, Bitki Çayları, demleme ıhlamur …. 
Bütçe problemimiz yok. Kafanda bunlar x'liralık alırlar, o kadarlık anlatayım vb. satıcı klişelerine girme.  Bizi iyi anlayıp, ihtiyacımız olabilecek gerçek çözümü anlat. (espresso zehir gibi olandı di mi? ee, çay alayım ben)

<Otomatçılar> - Yalnız içeceklerimizi kendimiz alıyoruz. Buyrun otomata birlikte gidelim.
İşimizi biliyoruz. Sadece gerçekten ihtiyacımız olan ve bize verimlilik katabilecek çözümlerle ilgilenebiliriz. "Otomat var, bu firmada para boldur" diye hülyalara dalma sakın. (Aa, bardak mı koyacaktık altına, ben kendi veriyor zannettim, tüh. Neyse şuradan poşet çay alayım ben)

Türk kahvesi içer miyiz?
Söylediklerinizi gerçekten dinleyeceğim ve bununla ilgili kesin dönüşler yapacağım. Ancak vaktimi boşa harcamayın. İyi bir başlangıç yapalım. (orta olsun)

<Toplantı sonunda> aa, içecek ısmarlamayı da unuttuk.
a)Yeni başladım, b)Sizi istemiyorum, c)Anlattıklarınızla ilgilenmiyorum, d)Gerçekten unutkanım e)Hepsi

Karnın aç mi, sana kebap ısmarlayayım?
(Anaam?!?)

0 yorum:

Yorum Gönder