25 Şubat 2020 Salı

Salı, Şubat 25, 2020 - ,, No comments

Üç Harfliler


18 senedir yazılım teknolojileri ile hemhal olmuş bir satıcı olarak Üç Harfliler ile  ilgili tecrübelerim çok.  Üç Harfliler nerelerde olurlar, bir firmaya musallat olduklarında nasıl def edilir, hangi muskalar Üç Harfliler'de işe yarar, tüm tecrübelerimi anlatmak istiyorum.

Yıllardır onlarcası ile uğraştığım ve artık efsunlandığım için ben rahatlıkla telaffuz edebiliyorum ancak daha önce bu konularda tecrübesi olmayanların MRP, ERP, CRM, B2C, B2B, B2E, C2C, DMS, SCM, CEM, BPM, PMS,  ve daha nice Üç Harfli'yi ağzına bile almaması dolayısı ile onu çağırmaması gerekir.

Firma sahiplerinin korkulu rüyası olan bu üç harfliler musallat olduklarında firma kasasından yüzbinlerce Amerikan Doları götürmesi ile bilinirler. Bazı Üç Harfliler'de bu rakamlar milyon dolarlar seviyesine dahi çıkar.

Eğer firma olarak iş tanımlarınız, iş süreçleriniz, iş kültürünüz yeterince net ve verimli değil ise size musallat olması çok muhtemel olan bu Üç Harfliler'in en önemli özelliği biri musallat olduğunda diğer Üç Harfliler'i de firmaya davet etmeleri ve yerleştikleri kuruma iyice kök salmalarıdır.

Peki patronların bu kadar çok ürktükleri Üç Harfliler'in verdikleri maddi hasar dışında hiç yararlı bir etkisi yok mudur?

Bu sorunun cevabında muhtelif görüşler mevcut: Bazı görüşlere göre, bazı Üç Harfliler'i doğru kullanırsanız size gelecekten haber bile verdikleri olur. İleride neler olacak, o siparişi doğru zamanda yetiştirebilecek miyim? Büyüyüp yeni şubeler açacak mıyım? Müşterilerimi kaybedecek miyim gibi çok kritik soruların cevaplarını Üç Harfliler'den tıkır tıkır alıp hamlelerini buna göre atan bir çok kurum olduğu bilinmekte. Büyük global firmaların başarısını bu Üç Harfliler'in desteği ile açıklayan çok yaygın görüşler bulunmakta. Siz istediğiniz kadar çok çalışın kaliteli ürünler ve hizmetler üretin Türkiye dışına çıkamazken, sizin üçte biriniz kadar insan gücü ile, çok daha az çalışarak bütün dünyayı haraca bağlayan firmaların bu olağanüstü başarısını başka bir şekilde izah etmenin mümkünatı da yok zaten.
Üç Harfliler'i Öttüren Firmalar 

Peki ne yapmalıyız?

Global firmalara bakıp bu Üç Harfliler'i nasıl amacımıza uygun kullanırız öğrenmeli mi yoksa hiç bulaşmamalı mıyız? Gerçek şu ki, bugün artık bu Üç Harfliler'e bulaşmamak pek mümkün değil.  3-5 kişilik bir firma iseniz Üç Harfliler'den korunmanız olası gözükse de, onlarca ve hatta yüzlerce kişinin çalıştığı bir firmada, sadece bir çalışanın, herhangi bir toplantıda fısıltı ile bile olsa söylediği  ya da tahtaya çizdiği bir Üç Harfli ismi, ilgili Üç Harfli'nin size musallat olması için yeterlidir. O fısıltı ve beraberindeki musibet tüm kuruma departman departman yayılır. Kısa zamanda en kendi halinde, en vur ensesine al lokmasını diyebileceğimiz, IK, Muhasebe gibi departmanlar bile o Üç Harfli'nin adını gün aşırı zikreder duruma gelir. Üç Harfliler artık kuruma sirayet etmiş, çalışanları etkisi altına almıştır. Adeta kendilerini bir kurtarıcı gibi pazarlayıp algılarla oynarlar. Üç Harfliler gelecek dertler bitecek, firma şahlanacaktır. Üç Harfliler sayesinde yeni süreçler, yeni pozisyonlar, yeni departmanlar kurulacak ve maaşlar artacaktır.  Bu aşamadan sonra Üç Harfliler'e karşı doğuştan gelen bir korunma muskasına sahip patronların bile artık yapacakları bir şey kalmamıştır. Üç Harfliler patron tarafından davet edilir ve artık geri dönülemez süreç başlar.

Tabi her şeyde olduğu gibi bu Üç Harfliler de yekpare değil, çeşit çeşitler. Kabile kabile ayrılıyorlar. Çok tehlikelileri, kincileri, yalnız belirli  departmanlara bulaşanları, çok pis çarpanları, ayakları ters olanları, belirli etkilere sahip olanları  var. Örneğin Enterprise dediğimiz en gaddar üç harfliler kabilesinden bir Üç Harfli firmanıza musallat oldu ise vay halinize.  CEO'dan şirketin çaycısına herkes bu Üç Harfli'nin kontrolüne girer. Artık Firma'daki her türlü karar Üç Harfli'nin insafına bağlıdır.  Ne kadar üretim yapacağımızı da, işe kimleri alıp kimleri kovacağımızı da, yazacağınız e-postayı nasıl göndereceğinizi de O belirler.  Tüm çalışanların ne yaptığını Münker ve Nekir gibi sürekli izler ve not alır.  Yazdıklarımızdan, yaptığımız toplantılara, üretimde kaç vida sıktığımızdan saat kaçta, kaç dakika sigara molasına gittiğimize kadar bilirler. Bize şah damarımızdan daha yakındırlar.  

Peki ne olacak şimdi?

Cevabı kolay. Eğer doğru Üç Harfliler'i davet ettiniz ve yukarıda bir kısmını saydığımız, Üç Harfliler'e özel bu süreçlere hazırlıklı iseniz ecnebilerin yaptığı gibi Üç Harfliler'i amacınıza uygun kullanıp onların bu olağan üstü özelliklerinden  faydalanabilirsiniz. Bunu yapan çok firma tanıyorum. Bu büyük sorumluluğu hazmetmeden, gerekli altyapı çalışmalarını yapmadan "ooh, biraz paramız gidecek ama geleceği de göreceğiz" gibi hesaplarla Üç Harfliler'i çağırıp çarpılan bir çok firma tanıdığım gibi.
Kameralara Yakalanmış Bazı Üç Harfli Çarpma Vakaları

Bana çok gelen sorulardan biri de bize musallat olan Üç Harfliler'den nasıl kurtulacağımız. Piyasada maalesef bu zor durumlardan nemalanan bir çok Üç Harflici Hoca'nın formülleri dolaşmakta. Muhasebe departmanından alınan bir yazıcı kartuşu, bir maaş bordrosu, üretimdeki PC'nin klavyesinden sıvazlanan bir miktar yağ, bir 19" monitor, 2 mt kullanılmış cat5 kablosu, 1 adet Microsoft Office lisans anahtarını bir kazanda yarım gün haşlayıp suyunu tüm çalışanlara içirmeler. Üç Harflici bir danışmanın firmaya gelip her  haftanın bir günü Üç Harfli çıkaracağım diye firma yöneticilerini kucaktan kucağa oturtması gibi çağ dışı bir çok yöntem.
Sahte Üç Harflici Danışman
Ancak gerçek şudur ki, bir Üç Harfli kuruma nüfuz etmiş ise onu ancak başka bir Üç Harfli çıkarabilir.  Yani Üç Harfliler'den gerçekte kurtulamazsınız. Sadece başka bir Üç Harfli'ye terfi edebilirsiniz. Kısacası Üç Harfli'nizi amacınıza uygun kullanmak elinizde. 



0 yorum:

Yorum Gönder